Selecteer een pagina

Zien anderen jou zoals je écht bent? Hoe kom je over bij je omgeving? Het zijn vragen die we onszelf wel eens stellen. Ze peilen naar onze reputatie, naar het beeld dat anderen hebben van ons gedrag en onze identiteit. We liggen er meestal niet echt wakker van. Tot het misloopt.

Onze reputatie staat onder druk als we niet voldoen aan de verwachtingen van de buitenwereld, als we een hindernis tegenkomen of als we zelf de bal eens misslaan. Zeker wie in de kijker loopt, ondervindt soms reputatieschade, of je nu schooldirecteur bent of CEO, uitbater van een yogastudio of een populair tv-gezicht.

Maar hoe werkt dat nu precies, reputatie? Daarin ben ik me al een tijdje aan het verdiepen. De voorbije maanden heb ik heel wat publieke figuren en bekende leiders geïnterviewd, van Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe tot tv-gezicht Mathias Coppens, van pianist Jef Neve tot Europol-baas Catherine De Bolle. Ik zocht een antwoord op de vragen: hoe bouw je een duurzame reputatie op en wat kan je reputatie onderuit halen?

Ik heb alvast geleerd dat het start met deze basisprincipes:

  1. Weten wie je bent, waar je naar verlangt en wat je wil betekenen in je leven is een eerste belangrijke stap naar een duurzame reputatie. 
  2. Wat daarnaast nodig is: dichtbij jezelf blijven, authentiek en integer in het leven staan, ook als je daarin wordt uitgedaagd. 
  3. Tot slot: je omgeving goed kennen, een positieve relatie opbouwen met je publiek en je laten uitdagen door tegensprekers, door een reputatiecoach zeg maar. Op die manier stemt je gedrag altijd overeen met je identiteit en hou je rekening met wat er leeft in de samenleving.

Alle inzichten verschijnen in maart 2022 in mijn nieuwe boek De Reputatiecoach, een uitgave van Manteau. Ik kijk er naar uit om ze met jullie te delen.